torstai 25. maaliskuuta 2010

150 vuotta kirjastoja... ja dynamiittia

"Lapin maakuntakirjasto. Neuvonta. Puhelimessa Kirjastonsetä”. ”…. phihihi, täällä Lapin kunnankirjastosta Kirjastotäti soittelee.” Tällaiseen keskustelun avaukseen kirjastonsetä törmäsi takavuosina muutamia kertoja. Yhteiseksi hihittelyksihän se tahtoi mennä.
Nyt ei ole enää Lapin kuntaa, mutta Lapin kirjasto on edelleen. Nykyisen kuntajaon mukainen keskustelun avaus sujuisi siis: ”Lapin maakuntakirjasto. Neuvonta. Puhelimessa Kirjastonsetä”. ”…. phihihi. Täällä puhuu Rauman kaupunginkirjaston Lapin kirjaston Kirjastotäti. Hei”. Kun tämä meidän kirjastokimppamme ”Lapin kirjasto” tässä koko ajan kasvaa ja kaunistuu, niin tulevaisuudessa kenties on jonkinlainen yhteispäivystyskin. Silloin keskustelun avaus voisi mahdollisesti olla: ”Lapin kirjaston Rovaniemen kaupunginkirjaston neuvonta. Puhelimessa Kirjastonsetä”. ”…phihihi. Tällä Rauman kaupunginkirjaston Lapin kirjaston Kirjastotäti. Hei”.
Kuntia tulee ja kuntia menee, mutta kirjasto on ja pysyy. Inarin kirjasto täytti 150 vuotta viime vuonna ja Rovaniemen kirjasto saman verran tänä vuonna. Samoihin aikoihin näiden kirjastojen perustamisen kanssa muuan Alfred Nobel keksi dynamiitin ja J.M. Barrie syntyi.
Dynamiitti ja J.M. Barrie liittyvät seitinohuella aasinsillalla kirjastoon siten, että dynamiitilla Nobel loi merkittävän varallisuuden. Tästä varallisuudesta on jo reilun sadan vuoden ajan jaettu mm. Nobelin kirjallisuuspalkintoa. J. M. Barrie taas on tunnettu satuhahmostaan Peter Pan. Peter Pan taas on tunnettu siitä, ettei hän halunnut kasvaa aikuiseksi. Ja sitten se silta… tai toinen. Kirjasto on nuori 150-vuotias, eikä pidä mitään kiirettä kasvaa aikuiseksi. Ja jos kirjasto ei ole ihan dynamiittia, niin olisi se vähintään Nobelin palkinnon ansainnut. F. E. Sillanpää, A. I. Virtanen, Martti Ahtisaari, Kirjasto?
EU:n Arktinen informaatiokeskus on juuri nyt kovasti tapetilla ja lobbarit ajavat Rovaniemeä keskuksen paikaksi. Näitä ”arktisia informaatiokeskuksia”, kirjastoja, on Lapissa ollut ainakin 150 vuotta, mutta nuorekkaaseen joukkoon yksi uusi sopii erinomaisesti.
Lapin maakuntakirjasto. Neuvonta. Puhelimessa Kirjastonsetä”. ”Haluaisin varata hammaslääkäriajan”. ”Ööö… siis tämä on kirjastossa”. ”Oi, eikö se olekaan hammashoitolassa? Voi kamalasti anteeksi… vai varaatteko te siellä nykyään myös hammaslääkäriaikoja?” Ehkä ei vielä tänään, mutta kukapa tietää mitä kirjasto on seuraavan 150 vuoden kuluttua? Sitä odotellessa - tervetuloa hyllyillesi!

Pasi Rantanen, Lapin maakuntakirjaston kirjastonsetä