tiistai 28. syyskuuta 2010

Lappilainen saunaseura

Yritän välttää viimeiseen asti vapaa-aikaani rajoittavien aikataulujen tekemistä. Minun on vaikea sitoutua pidemmäksi aikaa esimerkiksi viikoittaiseen harrastukseen. Aloitan aina innolla, mutta vain huomatakseni, että innostus lopahtaa muutamassa viikossa. Tuttu tarina monelle meistä!

Kaikesta tästä huolimatta käyn viikoittain Kiilopäällä savusaunan lämpimissä löylyissä ja tunturipurossa uimassa. Ennen saunaa käyn usein tekemässä hikilenkin ympäröivässä maastossa tai kipuan puuskuttaen tunturin laelle. Aikaa kuluu saunassa tunnista kahteen, mutta sitä ei huomaa ennen poislähtöä ja kelloon vilkaisua. Tämä on minulle pala taivasta.

Keskustelun aiheet saunan lauteilla vaihtelevat laidasta laitaan. Savusaunan uumenissa, pimeän turvin voi puhua aremmistakin aiheista. Yleensä keskustelu polveilee päivän retkistä lomaan kaikkine käänteineen, mutta puhutaan lauteilla myös päivän polttavista uutisista. Vinkkejä satelee hyvistä sieni- sekä marjapaikoista ja ihmetteleepä joku missä se viimevuotinen riekko nykyään asustelee. Keskusteluun voi hypätä mukaan koska tahansa tai voi vain kuunnella jutustelua omassa rauhassaan löylyistä nauttien.

Vakioaiheena lauteilla on tunturipuron veden lämpötila. Joka kerta pitää tarkastaa kuinka moni asteisessa vedessä ui. Viikon aikana lämpötila saattaa vaihdella suurestikin saati sitten vuodenaikojen vaihtuessa. Näin syyskuussa vesi on noin +7 0C. Mahtava tunne valtaa koko kehon kun nousee vedestä ja vetää henkeä saman lämpöisessä ilmassa ennen saunan hämärään paluuta.

En ole ainoa, joka fanittaa Kiilopään savusaunaa ja sen kaikille avointa ”saunaseuraa”. Olen tavannut ihmisiä, jotka tekevät matkasuunnitelmansa sen mukaan, että joko mennessä tai tullessa osuvat saunapäivänä Kiilopäälle. Kävijöiden kirjo on suuri ja sitä myöten keskustelun aiheet. Koskaan et tiedä kenet kohtaat saunan lauteilla, jossa nimet ja tittelit on riisuttu vaateiden mukana pukuhuoneeseen. Jokainen kerta on tunnelmaltaan erilainen.

Oli kesä tai talvi, savusaunanlauteilta saa ladattua energiaa ja taas toisaalta mielenrauhaa. Unikin tulee savusaunan jälkeen ihan eri tavalla. Tämä on siis todistetusti lappilainen hyvinvointituote parhaimmillaan!

Pihla Väänänen
Markkinointijohtaja

Pohjois-Lapin Matkailu Oy
http://www.saariselka.fi/

3 kommenttia:

  1. Lokakuun lopussa 1915 lähti suomalainen lähetystö Tukholmaan: senaattori Otto Stenroth, Samuli Sario ja A. H. Saastamoinen, Axel Lille. Aaro Pakaslahti kertoo tästä teoksessaan Suomen politiikka maailmansodassa. Ruotsin valtakunnanmarsalkka kreivi Douglas vaati Suomelta Kemijokea rajaksi ja tarjosi korvaukseksi "niin suuren osan Venäjän Karjalaa kuin se haluaisi."

    Suomalaisten lähetystö ei kuitenkaan halunnut luovuttaa Pohjois-Suomea, mitä Ruotsi yritti anastaa vielä 1918.

    "Presidentti Relander kaatui ruotsalaismielisyyteensä kuusi vuotta sitten [1931]. Olin mukana siinä kokouksessa, jossa maalaisliitto päätti olla asettamatta presidentti Relanderia uudelleen presidenttiehdokkaaksi. Ja se tapahtui juuri hänen ruotsalaisystävällisen politiikkansa takia."

    "Presidentti Svinhufvud ei kaatunut yksin ruotsalaisystävälliseen politiikkaansa, mutta se kuitenkin hyvin oleellisesti edisti hänen kukistumistaan."

    Veikko Heiskanen, kansanedustaja (ml), professori

    lyyxem.freehostia.com/1930.htm

    Kultakeräys puolustusvoimien hyväksi 1940: 100 000 ihmistä lahjoitti kultasormuksensa ja muita kultaisia esineitään puolustusvoimien hyväksi. Kultasormusten vastineeksi lahjoittajille annettiin rautaiset sormukset tilalle, muut kultaesineet jäivät vastineetta. Kultaa kertyi kaikkiaan 1700 kiloa, joka kuljetettiin 1945 salaa Ruotsiin ja myytiin sinne polkuhinnalla.

    lyyxem.freehostia.com/teljo.htm

    VastaaPoista
  2. mina kaunut sauna kerran

    VastaaPoista